Eugenia over werken met gedetineerden

Naast manager van meerdere afdelingen binnen EEGA Groep is Eugenia ook elke woensdag te vinden als WIZ trainer in de gevangenis.

In dit artikel vragen wij haar alles over dit project en haar missie in de gevangenis.

Hoe vind je het om met gedetineerden te werken?

Ik vind het iedere keer weer een mooie uitdaging om met een nieuwe groep het traject te starten. In een groep zitten veel verschillende mensen. Allemaal met verschillende achtergronden en ervaringen.

Ik haal veel energie uit training geven. Er zijn altijd wel één of twee gedetineerden die écht geïnteresseerd zijn. Daar word ik nou enthousiast van! Het is leuk om te zien hoe zij elkaar uiteindelijk voorzien van feedback en tips geven. Ik geef serieuze trainingen. Maar ik vind gezelligheid in een training ook erg belangrijk. Daardoor is er ook altijd een goede sfeer.

Hoe ga je te werk?

Ik begin met het samenstellen van een groep. Individueel maak ik kennis en neem ik de voorwaarden door waar je aan moet voldoen om de training te starten. Maar ook om in de training te kunnen blijven. Als trainer kan ik zien wanneer een gedetineerde is ingelogd om “huiswerk” te maken. Een gedetineerde moet zijn huiswerk in de recreatietijd maken. Dit is een belangrijke tijd in de gevangenis en wordt meestal gebruikt om te koken, de cel op te ruimen en te socializen met andere gedetineerden. Voorwaarde om in de training te kunnen blijven is dat je voor elke workshop zorgt dat het huiswerk is gemaakt.

In de gevangenis ben ik daar iets flexibeler in. Zij kunnen daar niet hun eigen dag indelen. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het ligt er dan wel aan hoe iemand zich gedraagt tijdens de training én hoeveel moeite de gedetineerde heeft gedaan om het huiswerk toch te maken.

Wat is de grootste uitdaging van binnen dit project?

Ik geef deze training natuurlijk niet in een doorsnee organisatie. Het samenstellen van een groep is soms al een hele uitdaging. Een gedetineerde kan uit meerdere trainingen kiezen, dus waarom zou hij voor de WIZ training gaan? Ik doe daarom zelf veel aan promotie. Ik loop door de gevangenis en maak praatjes met gedetineerden en het personeel. Als je denkt een groep te hebben samengesteld, kan het zomaar zijn dat ik later die week een mail ontvang dat iemand een rapport heeft gekregen en afgezonderd zit. Of een gedetineerde heeft zich ineens bedacht omdat hij toch liever wilde gaan sporten.

Met wie werk je samen?

In de gevangenis zitten gedetineerden op verschillende afdelingen. Ik ben regelmatig te vinden op de afdelingen en ga dan in gesprek met voornamelijk mentoren van gedetineerden. De trainingen worden gegeven in het RIC (Re-integratie Centrum). Daar heb ik contact met de coördinator en vrijwilligers. Zij komen veelal in contact met nieuwe gedetineerden. Tijdens een intake wordt de training benoemd. Als er geïnteresseerden zijn geven ze dit door aan mij en ga ik met de gedetineerden in gesprek.

En wat is jouw missie…

Mijn missie is dat de WIZ kit training landelijk wordt uitgerold. En dat na detentie gedetineerden de mogelijkheid krijgen om met het geleerde aan de slag te kunnen. Het zou mooi zijn dat als gedetineerden naderhand nog hulp nodig hebben, de gemeente toestemming geeft voor een traject gericht naar werk. Die eventueel begeleid kan worden door de WIZ trainer. Je kent elkaar al vanuit de training. Er is vertrouwen en de trainer weet precies wie gemotiveerd is. Én waar nog een valkuil kan liggen.

Een aantal gedetineerden heb ik benoemd tot ambassadeur. Zij hebben een training gevolgd en dit gedeeld in de gevangenis, met enthousiasme. Ik hoop in de toekomst nog meer gedetineerde enthousiast te kunnen maken en te benoemen als ambassadeur!

 

Ben je enthousiast en wil je meer informatie over dit project? Ik, Eugenia, vertel je graag meer. Neem vrijblijvend contact met mij op via: 06-33218831 of e.lugua@eegaexpertise.nl