Een statushouder in dienst nemen

Welke maatregelen moet je nemen? Zijn er hulpmiddelen? Wat levert het op? Welke regelingen zijn er? Als je nog niet eerder een statushouder in dienst hebt genomen zijn er vast een hoop vragen. Er staat wel wat info online. Maar vind maar eens wat je zoekt. We hopen je met de punten hieronder een beetje te helpen.

Ten eerste: mag ik zomaar een baan aanbieden?

Ja. Dat was lekker snel en makkelijk. Een statushouder heeft al een verblijfsvergunning. Hij of zij is dus vrij op de arbeidsmarkt.

Hoe zit het met het loon?

Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt start ook de inschrijving in de Basisregistratie Personen. De asielzoeker, nu een statushouder, krijgt vervolgens een Burgerservicenummer. Daarmee kan de statushouder een bankrekening openen. Daar kan de werkgever zonder gedoe het loon op storten.

Voor de rest geldt dat statushouders ook recht hebben op het wettelijk minimumloon en minimumjeugdloon.

statushouder in dienst nemen

Hoe kan je het opleidingsniveau inschatten?

Het kan je overkomen. Een statushouder solliciteert op een openstaande vacature. Maar hoe check je nou of het juiste opleidingsniveau aanwezig is? Er zijn wel diploma’s, maar welke waarde hebben ze?

Er zijn manieren om het opleidingsniveau te testen. Bijvoorbeeld door een assessment. Hierdoor krijg je een beeld van iemands niveau, kwaliteiten en persoonlijkheid. Je krijgt de beroepskwalificaties goed in beeld. Daarnaast kan er gekeken worden of er nog een aanvullende opleiding nodig is.

Er is ook een mogelijkheid om de diploma’s te waarderen. Door het Nuffic.
We moeten namelijk voorkomen dat goedgeschoolde statushouders op ongeschoold werk terechtkomen.

Mag ik ook eerst een stageplek of werkervaringsplek aanbieden?

Ja. Wel fijn als iemand nog niet het juiste niveau heeft en wat ervaring op moet doen. Er zijn wel een paar punten waar je op moet letten:

  • Ontwikkeling staat voorop. Leren boven werken. Een statushouder op een stage-/werkervaringsplek verricht ondersteunende werkzaamheden.
  • Zorg voor een begeleider. Iemand die opdrachten geeft. En waaraan vragen gesteld kunnen worden.
  • Stel een (stage)overeenkomst op. Met duidelijke leerdoelen.
  • Een stage-/werkervaringsplek is tijdelijk. Ook in dit geval.

Iemand op een stage-/werkervaringsplek mag hier een vergoeding voor krijgen. Het hoofddoel is ontwikkeling, maar diegene verricht wel ondersteunende werkzaamheden. En zo’n vergoeding is toch een blijk van waardering.

stage of werkervaringsplek statushouder

Hoe integreer je een statushouder in het bedrijf?

Dit is natuurlijk verschillend per bedrijf. Maar er zijn wel wat punten waar je rekening mee kan houden. En waar je mee aan de slag kan.

  • Maak het bespreekbaar. Je wilt culturele ‘botsingen’ uiteraard voorkomen. Zorg dat iedereen binnen het bedrijf weet wat er speelt. En bij wie ze moeten zijn voor vragen of opmerkingen.
  • Zorg dat je zelf op de hoogte bent van de culturele verschillen. Wat voor ons heel normaal is, kan ergens anders abnormaal zijn. Zo voorkom je vervelende situaties.
  • Google Translate. Vooral in het begin kan er een taalbarrière zijn. Natuurlijk is het doel om zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren. Maar in de tussentijd kan deze vertaal-app wel wat tijd en frustratie besparen.

Waar kan ik terecht voor vragen? En zijn er nog regelingen?

Er zijn hierboven al wat vragen beantwoord. Maar als er nog meer vragen zijn, waar kan je dan terecht? Hier zijn speciale servicepunten voor opgericht: de Werkgeversservicepunten (WSP).
Zo’n servicepunt voorziet je van info en ondersteuning als je iemand wilt aannemen die moeilijker aan het werk komt. Ze kunnen je bijvoorbeeld van alles vertellen over voorzieningen en financiële regelingen. En het mooiste is: het is nog kosteloos ook!

Daarnaast kan je op deze website ook een hoop info vinden over verschillende regelingen: Werkwijzer Vluchtelingen.

Wat levert het op?

Voldoening. Je helpt iemand aan een baan. Iemand die het waarschijnlijk niet makkelijk heeft gehad. Daarnaast ben je op deze manier maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Inclusief ondernemen, noemen ze dat.
Maar bovenal levert het iemand op die zeer gemotiveerd aan de slag gaat. En die door een andere, frisse blik het bedrijf helpt om te groeien. Juist door die andere achtergrond.