Wat is duurzame inzetbaarheid?
Je kan het op meerdere manier uitleggen. Het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) zegt het volgende:
“Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van de medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren.”
Met andere woorden: de medewerker levert toegevoegde waarde aan de organisatie. En ervaart dit zelf ook.
Door de stijgende AOW-leeftijd moeten we met z’n allen langer doorwerken. We moeten dan langer ‘inzetbaar’ zijn voor de organisatie waar we werken. Gezondheid, motivatie en op een goede manier werken worden steeds belangrijker. Elke organisatie in Nederland krijgt dus te maken met duurzame inzetbaarheid.
Die verantwoordelijkheid ligt niet (alleen) op het bordje van de medewerkers. De organisatie heeft hier ook een aandeel in. Maar hoe zorg je daar nou voor: duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid in 5 stappen
Er zijn heel veel manieren om te zorgen voor duurzame inzetbaarheid. En voor elke organisatie en medewerker is natuurlijk weer iets anders belangrijk. Dit vinden wij de belangrijkste – en meest logische – stappen.
Stap 1: start met een goed gesprek
Je wilt het personeel zo duurzaam mogelijk inzetten. Dus waar begin je? Bij het personeel. Blijf praten, niet alleen over het functioneren. Vraag ook of iemand nog gemotiveerd is. En nog fit genoeg. Of iemand zich nog verder wilt ontwikkelen. Uiteindelijk zal het personeel hier verder zelf aan moeten werken. Maar de organisatie kan wel faciliteren. Als je weet wat er speelt, kán je er op inspelen.
Stap 2: leg het initiatief bij het personeel
Als het personeel wegvalt, valt er vaak ook een hoop kennis en vaardigheid weg. De medewerkers zijn dus heel erg belangrijk voor een organisatie. Maak ze dan ook belangrijk. Laat iedereen zelf met ideeën en doelen komen. Je komt dan waarschijnlijk ook weer tot hele nieuwe inzichten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een overleg. Maar ook met een ideeënbusje. Of doe eens gek en maak een budget. Het personeel kan dit dan zelf inzetten om een fijnere en leukere werkdag te creëren.
Daarnaast heeft de manier van leiding geven invloed op de inzetbaarheid van het personeel. Geef medewerkers meer vertrouwen, meer verantwoordelijkheid. Dan zal je zien dat dit de motivatie ook weer verhoogt.
Stap 3: stimuleer ontwikkeling
Iedereen wilt groeien, ontwikkelen. Faciliteer hierin. Het resultaat zal positief zijn: het personeel heeft meer kennis en is gemotiveerd. Dan kan je als organisatie pas echt groeien.
Denk aan trainingen, maar ook coaching door collega’s of het bezoeken van vakbijeenkomsten.
Stap 4: een goed arbobeleid voorkomt een hoop
Ben je lekker bezig om je personeel gemotiveerd te houden, valt de ene na de ander uit door rug- of nekklachten. Met een goed arbobeleid kan je dit voorkomen. Denk bijvoorbeeld eens aan een werkplekonderzoek. Voornamelijk bij beroepen waar het personeel langdurig zit.
Je zou ook eens kunnen overwegen om een abonnement bij de sportschool aan te bieden aan het personeel. Ja, het is een investering. Maar fitte werknemers zorgen aantoonbaar voor een lager verzuimpercentage. Dat is ook wat waard.
Stap 5: een jaarlijkse gezondheidscheck
Liever voorkomen dan genezen. Hou het personeel gezond door een gezondheidscheck aan te bieden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) inzetten, of een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO).
Klinkt als een beste investering, waarom zou ik dit allemaal doen?
Simpel. Het levert heel veel op. Investeren in duurzame inzetbaarheid zorgt bijvoorbeeld voor een hogere arbeidsproductiviteit. In een bedrijf met 100 medewerkers is een productiviteitsstijging van 1 procent al voldoende voor een omzettoename van zo’n € 95.000 per jaar.
Het zorgt ook voor een daling van het ziekteverzuimpercentage. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft berekend dat een daling van 1 procent al behoorlijk wat oplevert. Namelijk zo’n € 41.000 per jaar bij een bedrijf met 100 medewerkers.
Dit zijn onze tips voor een duurzame inzetbaarheid van het bedrijf. Enthousiast? We horen graag hoe jij gaat investeren in duurzame inzetbaarheid. En voor meer informatie hierover gaan we graag eens in gesprek!