Een baan vinden na detentie
Dat valt niet mee. Je kan je strafblad verbergen op je cv. En het niet benoemen tijdens gesprekken. Maar zo’n geheim met je meedragen, dat is ook niet fijn.
Wat zou het toch mooi zijn als we met z’n allen meer inzetten op een duurzamere samenleving. Voor iedereen. Dat bedrijven investeren in mens én milieu. Ook de mensen met een detentieverleden. Een vaste baan draagt namelijk ook bij aan de re-integratie in de samenleving. Win-win, zou je zeggen.
De realiteit is helaas nu nog zo dat het moeilijk is om met een strafblad aan een baan te komen. Er zijn manieren om het wat makkelijker te maken. Dus, hoe ga je om met solliciteren na detentie?
Vertellen of verzwijgen?
Waarschijnlijk het 1e wat je je afvraagt. “Benoem ik mijn detentieverleden, of verzwijg ik het?” Wat ik in ieder geval wil meegeven is: volg hierin je gevoel. Het is belangrijk dat je achter jouw keuze staat. Want dat is het. Jouw keuze.
Er staan een aantal dingen vast. Ten eerste hoef je juridisch gezien geen openheid te geven. Ten tweede heb je een gat (groot of klein) in je cv. Dus wat doe je?
Als je ervoor kiest om eerlijk te zijn tegen je werkgever (altijd een goed idee) dan kan je een paar dingen doen om het wat makkelijker bespreekbaar te maken. Wees in ieder geval open, oprecht en vriendelijk. Fouten in het verleden hoeven zich niet te herhalen in het heden. En mensen veranderen. Toon dat aan met je gedrag.
Daarnaast is het handig om alvast je verhaal klaar te hebben. Weet wat je wilt vertellen. Zodat je het met vertrouwen en overtuiging kan overbrengen. Oefen het desnoods eens met iemand.
Gebruik je netwerk
Dit is zo’n tip die je eigenlijk altijd hoort als je het hebt over solliciteren. Maar het is ook zeker handig als je werk zoekt na detentie. Via via aan een baan komen is altijd makkelijker.
Je netwerk is misschien een stukje kleiner nu. Maar vraag eens aan vrienden of familie of zij iets weten. Of in ieder geval mee willen kijken.
Maak ook gebruik van andere hulpmiddelen
Tijdens je detentie kun je hulp krijgen van maatschappelijk werkers en begeleiders. Misschien is er zelfs een re-integratieprogramma. Maak daar dan ook zeker gebruik van! Na detentie is er een reclasseringswerker. Ook die staat voor je klaar.
Eerlijk is eerlijk. Werk vinden na detentie is lastig. Pak dan ook elke mogelijkheid aan om het makkelijker te maken. Want het kan wel. Er zijn genoeg mensen met een detentieverleden aan het werk. Ken je zo iemand? Vraag dan eens hoe hij of zij dit voor elkaar heeft gekregen.
Probeer het met een omweg
Lukt het niet? Je solliciteert, maar wordt niet aangenomen? Of zelfs niet uitgenodigd voor een gesprek? Laat je hoofd niet hangen. Je kan jezelf ook ergens naar binnenwerken via een stage. Of vrijwilligerswerk. Soms moet je 1 stap terug doen om er 2 vooruit te zetten.
Zoek de juiste redenen om gemotiveerd te blijven
Dat het lastig gaat worden om een baan te vinden, dat staat vast. Dat het wel kan is ook een feit. Degene met de lange adem gaat het redden. Maar daarvoor moet je wel gemotiveerd zijn. En blijven. Hoe doe je dat?
Vraag jezelf af wat voor jou de belangrijkste redenen zijn om een baan te vinden. Aan het einde van de maand genoeg geld hebben zou een reden kunnen zijn. Maar dit is niet de juiste motivatie. Nee, je moet “intrinsiek gemotiveerd” zijn. Niet geld dus.
Wat dan wel? Niet terug de gevangenis in willen, bijvoorbeeld. Of je gezin onderhouden. Of gewoon een leuke baan vinden waar je je passie in kwijt kan.
Zorg dat je op de hoogte bent van alle regelingen
Een grote demotiverende factor is de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). En dan met name het niet kunnen krijgen van een VOG. En dat veel werkgevers hier wel naar vragen.
Maar.. er zijn een hoop banen waar geen VOG voor vereist is. Zoek uit welke banen dit zijn. Dat bespaart al een hoop teleurstelling. Daarnaast is het zo dat je in sommige gevallen wel een VOG kan krijgen. Er wordt gemiddeld gekeken naar de laatste 4 jaar van het strafblad en of het delict een risico met zich oplevert voor de baan. Er zijn kansen. Het is niet uitzichtloos, ook al lijkt het soms wel zo.
Je hebt een flink obstakel op je pad richting een baan. Blijf erin geloven. En anders.. overweeg eens om zelf een bedrijfje op te starten.